Banyoles acull la 88a. edició del Concurs Permanent de Joves Intèrprets, un dels més importants de l'Estat.

15.11.2017

Del 16 al 19 de novembre l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles serà l’escenari on es dirimirà la fase de cant, cambra i arpa del certamen de Joventuts Musicals d’Espanya

L’Auditori de l’Ateneu de Banyoles acollirà del 16 al 19 de novembre de 2017 la 88a convocatòria del prestigiós Concurs Permanent de Joves Intèrprets de Joventuts Musicals d’Espanya, que correspon a les modalitats de cant, música de cambra i arpa, sens dubte una de les fases més atractives i concorregudes del concurs. Un total del 20 cantants, 10 grups de cambra i 6 arpistes de fins a 25 anys han estat admesos a les proves presencials, que inclouen una eliminatòria i la final en cadascuna de les tres modalitats. Totes les sessions són gratuïtes i estan obertes al públic

Un certàmen de referència per als joves intèrprets

El Concurs Permanent de Joves Intèrprets de Joventuts Musicals d’Espanya es va crear el 1979 i des de llavors acumula 87 edicions, ja que s’organitza en cicles biennals de quatre fases itinerants, a raó de dues fases l’any. És l’únic concurs que abraça totes les modalitats i instruments. Així, a Banyoles es tancarà el bienni 2016-2017, que ha celebrat les seves anteriors convocatòries a Sabadell (maig de 2016: corda), Tui (novembre de 2016: piano, orgue-clave i acordió), Madrid (maig de 2017: vent i percussió). Es dóna la circumstància que al bienni 2018-2019 el Concurs Permanent experimentarà una profunda reforma i per tant a Banyoles es tancarà una etapa històrica del certamen.

El concurs porta el nom de Memorial Xavier Montsalvatge en honor al que va ser el seu primer president, i a través d’aquest certamen han fet els seus primers passos artistes tan destacats com el Quartet Casals, Javier Perianes, Ofelia Sala o Asier Polo. Es un concurs de referència pels joves intèrprets de l’estat, que des de la seva creació l’han vist com una plataforma única de promoció.

Un jurat de prestigi

Enguany s’ha renovat totalment el jurat del Concurs i comptarà amb el compositor madrileny Jesús Rueda com a president en substitució de l’històric Carlos Cruz de Castro. Els vocals del jurat són tots músics de prestigi en les seves respectives especialitats: el violoncel·lista Fernando Arias, el pianista José Enrique Bagaría, l’arpista José Antonio Domené, el clarinetista Joan Enric Lluna, la soprano Marta Mathéu i el contratenor Xavier Sabata. El crític musical Aleix Palau serà el secretari sense vot d’un jurat que aplica estrictament els estàndards internacionals de la EMCY (European Union of Music Competitions for Youth).

Programa d'activitats obert a tothom

En aquesta 88a convocatòria que se celebrarà a Banyoles entren a competició tres modalitats: cant, cambra i arpa. El divendres 17 de desembre se celebraran les eliminatòries de cant (10:30 h, 12:30 h i 17 h), el dissabte 18 les eliminatòries de cambra (10 h i 12 h) i arpa (16:30 h) i la final de cant (19:30 h) i el diumenge 19 les finals d’arpa (10 h) i cambra (11:30 h). El moment culminant del concurs serà el mateix diumenge, a les 13.30 h, amb la gala d’entrega de premis en la qual es donaran a conèixer els guanyadors. Totes les sessions tenen lloc a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles i són gratuïtes fins a completar l’aforament.

Gires nacionals i internacionals com a premi

Els premis són un dels elements que també fan especial i únic el Concurs Permanent, ja que consisteixen en gires de concerts remunerats a través de la Red de Músicas, el circuit de Joventuts Musicals que es vertebra a través de les més de cent associacions locals de Joventuts Musicals repartides per tot l’estat. El Primer Premi de cada modalitat celebrarà quatre gires i el Segon premi, dues. A més, en aquesta convocatòria s’atorgarà el Premi EMCY (European Union of Music Competitions for Youth, organització europea de la qual forma part el Concurs permanent), que obtindrà el concursant millor puntuat de totes tres modalitats.

Per a més informació:

Juventudes Musicales de España

Abdón Terradas, 4, 3ª

08015 Madrid
Telèfon: 91 053 31 31

info@jmspain.org

www.jmspain.org

Notícies