Vinicio Capossela, Dr. Calypso, Ariel Rot, Sângensemblen Amanda, i Santi Balmes amb Clara Segura i Fluren Ferrer, al cartell de l'(a)phònica

23.05.2018

El Festival de la Veu de Banyoles compta amb dos concerts únics a l’Estat espanyol, una actuació en primícia a Catalunya i quatre presentacions a les comarques gironines

El Festival de la Veu de Banyoles, (a)phònica, presenta tota la programació de la seva 15a edició, que tindrà lloc del 13 al 17 de juny a la capital del Pla de l’Estany. Vinicio Capossela, Santi Balmes, Clara Segura i Fluren Ferrer, Dr. Calypso, Ariel Rot i Sångensemblen Amanda, són algunes de les 44 propostes que ha programat el festival. Més del 75% de les activitats són gratuïtes i pel que fa a les entrades i abonaments, es posaran a la venda el dijous 24 de maig a les 10 h al web www.aphonica.banyoles.cat.

Grans noms de casa nostra i artistes internacionals, però també propostes emergents i arriscades. L’(a)phònica aposta, un any més, per un festival de qualitat, amb 44 propostes entre actuacions i activitats paral·leles repartides per una vintena d’espais. Veus consagrades i altres per descobrir que permeten presentar estils diferents per a tot tipus de públics: des de cançó d’autor a reggae, passant pel pop, soul i òpera, entre d’altres. El festival, obert a la població, compta amb dos concerts únics a l’Estat espanyol, una actuació en primícia a Catalunya i quatre presentacions a les comarques gironines.

El festival arrencarà el dimecres 13 de juny amb una proposta molt especial: Santi Balmes, ClaraSegura i Fluren Ferrer, un espectacle de poesia basat en el llibre Canción de Bruma (2017) del cantant de Love of Lesbian. Música, paraula i interpretació fusionats en una proposta a tres bandes amb els textos més personals de Balmes (20:45 h, Auditori de l’Ateneu de Banyoles, 13 €/16 €). A més, s’inaugurarà l’exposició Dibuix en directe al Museu Darder (19:30 h), formada per les il·lustracions realitzades per diversos artistes durant la passada edició del festival.

L’endemà, dijous 14 de juny tindran lloc dues activitats paral·leles: el concert d’Ana Rossi i Marta Roma, i la inauguració de la instal·lació artística Llibertat en moviment.

El divendres 15 de juny el festival començarà amb l’actuació de Judit Nedderman (21 h, Auditori de l’Ateneu, 10 € / 13 €), que presentarà el seu darrer disc, Nua (Satelite K, 2018). A continuació, tindrà lloc un dels plats forts del festival: el concert del cantautor italià Vinicio Capossela, que presentarà Canzoni della cupa (La Cupa / Warner, 2016) (23 h, Estrella Damm Club Natació Banyoles, 21 € / 24 €). Més tard, tindrà lloc l’actuació del raper reivindicatiu Valtonyc (23:15 h, Juanola La Muralla, gratuït). El mallorquí actuarà abans de grup de hip-hop, drum & bass i dub africà Senyor Oca. Una proposta festiva del grup guanyador del Sona 9 2017 (Juanola La Muralla, 23:30 h, gratuït). Tancarà la nit, la mítica banda Dr. Calypso que, després de gairebé 30 anys damunt dels escenaris, s’acomiaden del seu públic. Reggae, ska i so caribeny en una nit plena de hits (Juanola La Muralla, 00:30 h, gratuït).

L’(a)phònica continuarà el dissabte 16 de juny al migdia amb una proposta emergent, Intana. Un projecte barceloní liderat per la veu de la cantant i compositora Núria Moliner, de pop acústic amb tocs de folk (Fundació Lluís Coromina – Espai Eat Art, 12 h, gratuït). A la tarda, el cantautor solsoní Roger Mas presentarà el seu darrer disc, Parnàs (Satélite K, 2018) en un espai tan recollit com el claustre del Monestir de Sant Esteve (18 h, 12 €/ 15 €). Seguirà el recorregut una proposta de barbershop, un estil de cant a cappella molt popular als Estats Units i al nord d’Europa i que a casa nostra té un nom propi: The Hanfris Quartet. Oferiran On air (autoeditat, 2017), el seu segon disc (plaça del Teatre, 19:30 h, gratuït). A continuació el festival comptarà amb l’actor David Verdaguer –guardonat en les últimes edicions dels premis Goya i Gaudí- i el músic Òscar Machancoses, que presentaran l’espectacle Dos machos verdes fritos, a cavall del teatre, el vodevil i el recital musical (Auditori de l’Ateneu de Banyoles, 20 h, 10 € /13 €). Serà la primera actuació a les comarques gironines. Més tard, tindrà lloc el primer dels dos concerts de la Barca Tirona, amb totes les entrades exhaurides: Xarim Aresté (20 h), que presentarà Polinèsies (Bankrobber, 2018). En un altre espai, arribarà un grup dedicat a la polifonia tradicional catalana, format per grans investigadors sobre les músiques de tradició oral que han treballat arreu del Mediterrani: Tornaveus (Juanola La Muralla, 21 h, gratuït). Una hora després, tindrà lloc l’espectacle Tenors, de la companyia Illuminati, un recital que parodia els mítics concerts que durant els anys 90 van realitzar els Tres Tenors i que es veurà per primera vegada a les comarques gironines (Teatre Municipal de Banyoles, 22 h, 10 € / 13 €). Tancarà la nit, una altra proposta per primer cop que es veurà a Girona: The Otis Redding Show, un homenatge al rei del Soul de la mà de diversos dels artistes més destacats de l’escena soul i funk de casa nostra dirigits per Lalo López. Entre les veus que s’hi podran sentir, destaca Michel Clavero, Paquito Sex Machine, Kathy i Yolanda Sey i Manu Ruiz, entre d’altres (Juanola La Muralla, 23:30 h, gratuït).

L’últim dia de festival, diumenge 17 de juny, arrencarà de bon matí amb un espectacle familiar: Reggae per xics, de The Penguins. Presentaran Ballant damunt la lluna (Buenritmo Producciones, 2018), un disc amb ritmes jamaicans per a totes les edats (Juanola La Murala, 11 h, gratuït). L’(a)phònica continuarà a la tarda amb Ferran Palau, que presentarà el seu darrer treball, Blanc, per primera vegada a les comarques gironines (claustre del Monestir de Sant Esteve, 18 h, 8 € / 11 €). A continuació, una altra de les propostes internacionals del festival: Chris Kramer & Beatbox’n’Blues. Serà la primera actuació a Catalunya d’aquesta banda alemanya que mescla un estil clàssic com és el blues amb un element del hip-hop com és el beatbox (plaça del Teatre, 19 h, gratuït). El segon concert a la Barca Tirona serà a càrrec de Marcel Lázara i Júlia Arrey, que interpretaran les cançons de Pedalant endins (Halley Records, 2018) amb totes les entrades exhaurides (19:30 h). Més tard serà el torn d’Ariel Rot. El guitarrista i compositor torna a Banyoles amb Solo Rot, en què presentarà en solitari algunes de les cançons que l’han acompanyat al llarg de la seva trajectòria (Auditori de l’Ateneu de Banyoles, 19:45 h, 12 € / 15 €). A continuació, la formació sueca Sångensemblen Amanda, considerat com un dels grups vocals més destacats de l’escena musical europea, oferirà una actuació única a l’Estat espanyol, amb una proposta de veu, teatre i dansa (Juanola La Muralla, 20 h, gratuït). Tancarà la 15a edició del festival El Petit de Cal Eril, amb el seu darrer disc, una trilogia triangular que beu del treball conjunt de la banda després de més de 90 intensos concerts amb La força (Bankrobber, 2016) (Juanola La Muralla, 22:30 h, gratuït).

Les entrades i abonaments per als espectacles de pagament es posaran a la venda el dijous 24 de maig a les 10 h al web www.aphonica.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (pg. Indústria, 25 / 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 h a 18:45 h i divendres de 8:30 h a 14:45 h). Pel que fa a l’actuació de Vinicio Capossela, les entrades ja són a la venda, i no queda cap localitat per als concerts a la Barca Tirona de Xarim Aresté, ni de Marcel Lázara i Júlia Arrey.

Més que concerts

L’(a)phònica també és una radiografia del que passa durant tot l’any a la ciutat i a la comarca. És per això que la col·laboració amb diverses entitats, col·lectius i establiments del Pla de l’Estany possibilita la programació d’activitats paral·leles per explorar la veu en totes les seves vessants. És al cas dels tasts de concerts, amb propostes emergents en diferents bars de la ciutat: The Bird Yellow, Ana Rossi i Marta Roma, Baba Flow, Velvet Jeans, Salvatge Cor, Claudia Cabero Trio, Adam Giles Levy i Marala, entre d’altres. Així mateix, tindran lloc altres propostes com exposicions, instal·lacions artístiques, la transmissió de l’òpera Manon Lescaut del Liceu a la Fresca, la 18a Trobada de Cantaires del Pla de l’Estany, les actuacions de les formacions de veu de l’EMMB (Escola Municipal de Música de Banyoles), un taller sobre emocions i la imatge gràfica del festival, i una presentació del festival a Girona en el marc del Mercat La Volta de Sant Narcís.

Pel que fa a la imatge gràfica del festival, dissenyada per Enserio, aquest any l’(a)phònica convida el públic a obrir els sentits amb les propostes programades, i a manifestar les seves emocions a través d’adhesius que les representen.

El Festival de la Veu de Banyoles, (a)phònica, va néixer l’any 2004 i en aquests quinze anys ja hi han passat artistes i formacions de reconeguda trajectòria com José González, Viggo Mortensen i Rafel Plana, Micah P. Hinson, Jorge Drexler, The Excitements, Maïa Vidal, Joan Margarit & Carles Margarit, Standstill, Juan Perro, Mishima, Las Migas, Joan Miquel Oliver, Quimi Portet, Cançons de la veritat oculta, Martirio, Najwa, Sílvia Pérez Cruz & Javier Colina Trio, Raimon, Pedro Guerra, Hanne Hukkelberg, Christina Rosenvinge, Nouvelle Vague, Roger Mas, Love of Lesbian, I Fagiolini, Jay-Jay Johanson, Lluís Llach, Amanda, Ariel Rot, Albert Pla, Miguel Poveda, Feliu Ventura o Maika Makowski, entre molts d’altres. El Festival està organitzat per l’Ajuntament de Banyoles, i està gestionat integralment per l’empresa Alter Sinergies.

Notícies