LA companyia de Teatre de les Comèdies porta l'òpera "La Serva Padrona" a l'Auditori de l'Ateneu de Banyoles

28.05.2018

La companyia presenta òperes cèlebres de petit format adaptades al català, a fi que tot el públic pugui seguir el desenvolupament de l'acció i alhora gaudir de la música

La companyia Teatre de les Comèdies presenta l’òpera La serva padrona aquest diumenge 3 de juny (19 h, 12 €) a  l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles. Estrenada l’any 1733, és l’obra més coneguda de Giovanni Battista Pergolesi i explica la història d’un home benestant, Uberto, i els seus dos criats, Serpina i Vespone. És una versió escènica actualitzada pel dramaturg Iban Beltran i amb direcció musical de Marcel Pascual.

Serpina, cansada de servir, decideix seduir el seu patró per tal d'esdevenir la seva muller i convertir-se així en mestressa. Davant la indiferència d'Uberto, Serpina decideix posar-lo gelós amb un fals pretendent. Una trama d’embolics que dona lloc a una dels òperes més delicioses del gènere.

Un dels objectius de Teatre de les Comèdies és enriquir el panorama operística a través d’una proposta singular: presentar òperes cèlebres de petit format adaptades al català. Així, el públic pot seguir el desenvolupament de l’acció alhora que gaudeix de la música. Nascut al bressol del Teatre Bartrina de Reus, la companyia porta mesos promovent La serva padrona a diferents auditoris i teatres catalans.

És una proposta que situa l’acció en el context actual a partir de l’argument creat per Gennaro Di Federico el 1733, quan l’obra es va estrenar a Nàpols. Músics i actors interactuen junts a l’escenari durant l’espectacle i interpreten en català els textos traduïts i adaptats per Marcel Pascual. Tal com passa en l’original italià, l’adaptació catalana presenta un text parcialment rimat i s’ha elaborat intentant fer coincidir els accents textuals i els musicals, de manera que l’acoblament de música i paraula soni natural a l’oïda.

La serva padrona va ser concebuda i estrenada el 1733 com un intermezzo, és a dir, una peça d’òpera còmica que s’intercalava enmig de la interpretació d’una òpera “seriosa” més extensa. Aquesta obra s’estrenà el 5 de setembre d’aquell any. Aviat va obtenir una gran popularitat i en els deu anys que seguiren l’estrena, s’interpretà a París, Londres, Madrid i Sant Petersburg. A Barcelona es representà per primera vegada l’any 1750.

La companyia Teatre de les Comèdies són Laia Frigolé (soprano), Xavier Mendoza (baríton), Arnau Colom (actor), Marcel Pascual (concertino), Àngela Moro i Albert Carbonell (violí), Elizabeth Gex (viola), Enric Prats (violoncel), Gregori Ferrer (clavecí) i Iban Beltran (director d’escena).

Les entrades per al concert de dissabte es poden comprar a través del web www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (al passeig de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 h a 18:45 h i divendres de 8:30 a 14:45 h).

Notícies