El Govern ha declarat el Poblat Neolític de la Draga Bé Cultural d'Interès Nacional

02.08.2018

El jaciment correspon a l’assentament d’una de les primeres comunitats camperoles del nord-est de la península Ibèrica i la declaració donarà més prestigi a l’espai i permetrà optar a noves línies de subvenció.

El Govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts declarar Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el Poblat Neolític de la Draga de Banyoles en la categoria de Zona Arqueològica. Es tracta de la categoria màxima de protecció legal dels béns més rellevants del patrimoni cultural català i reconeix així la importància del jaciment, localitzat a la vora oriental de l’Estany de Banyoles i datat entre el 5324 i el 4900 aC.

Els tràmits perquè el Poblat Neolític de la Draga sigui declarat BCIN van començar el 2009 amb la primera petició per part de l’Ajuntament, que no va rebre resposta oficial per part del Departament. Fa poc més d’un any, però, es va reactivar el tema, i a l’estiu passat es va iniciar l’expedient, que s’ha acabat concretant un any després.

L’alcalde, Miquel Noguer, s’ha mostrat satisfet amb aquesta nova catalogació de l’espai, que s’esperava des de fa temps i s’ha demorat per la situació política.

10.000 metres quadrats de protecció

L’Ajuntament i el Departament de Cultura han consensuat uns límits de més de 10.000 metres quadrats d’expectativa arqueològica. Inclouen tot el jaciment, part del passeig i també entra diversos metres dins l’Estany, on hi ha restes de les cabanes.

El Poblat Neolític de la Draga de Banyoles destaca per la conservació de les estructures constructives dels habitatges —inexistents en la majoria de jaciments de la mateixa cronologia—, però també per la conservació de tots els materials arqueològics. Entre ells, eines de fusta com arcs, falçs o mobiliari, però també vasos ceràmics, eines de sílex, estris fets amb banya o ornaments, entre d’altres.

Les restes conservades d’aquest poblat destaquen per la seva excepcionalitat, ja que la seva antiguitat el situa entre els jaciments neolítics més antics de la península Ibèrica i un dels més antics de l’Europa mediterrània. El jaciment també destaca pel seu estat de conservació, ja que presenta unes condicions excel·lents que el converteixen en un jaciment únic.

L’alcalde assegura que aquest esglaó més en el nivell de protecció del parc suposa un reconeixement molt important i també permetrà optar a més ajudes econòmiques.

La Draga, referent internacional

El jaciment arqueològic ha esdevingut un referent internacional per estudiar i comprendre el procés de neolitització. I això s’ha aconseguit, segons destaca el Govern en una nota de premsa, “gràcies a l’excel·lent gestió desenvolupada durant els darrers anys, en què s’ha sabut combinar tant la recerca científica a escala internacional, com la difusió del període neolític a Catalunya a través de les reconstruccions i de l’arqueologia experimental, entre d’altres”.

La declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional estableix que les intervencions a la zona arqueològica declarada requeriran l’autorització prèvia del Departament de Cultura per a les actuacions que s'hi duguin a terme. Entre elles, anivellaments del terreny, plantada i arrencada d’arbres, remocions i excavacions del terreny per a qualsevol tipus d’instal·lacions que afectin el subsòl i que superin els 30 centímetres de gruix des de la cota del terreny, així com qualsevol afectació del fons subaquàtic.

Notícies