Un receptari de cuina de l'antic monestir benedictí de Banyoles (segles XVIII-XIX)

de Pep Vila i Medinyà

Núm. 2
ISBN: 978-84-87257-07-0
Pàgines: 60
Any de Publicació:2000
Preu: 9.02€
A les biblioteques públiques: catàleg

A l'Arxiu Episcopal de Vic es conserva un petit receptari bilingüe (castellà i català) de cuina, copiat a principis del segle XIX. El document que és inèdit prové del Monestir benedictí de Banyoles. A l’Antic Règim molts convents i cases de religiosos de caputxins, franciscans, benedictins, agustins, etc., posseïen un llibre mestre el qual servia de guia i de model per al cuiner del convent que podia ser frare o llec. Es tracta d’una cuina senzilla i econòmica, apta per a ser cuinada per a una comunitat, que usava les primeres matèries que es collien a les hortes o propietats del convent. És un dels pocs receptaris culinaris conservats d’aquesta època i, per això, com a document històric, mereix la nostra consideració.

 En un epíleg es publica una semblança del religiós de l’ordre del Temple Miquel Agustí de Banyoles (1560-1630), autor del famós tractat d’agricultura, Llibre dels secrets de 1617, on s’analitzen els aspectes del llibre que tracten de la cuina i l’alimentació de l’època.