Teatre Municipal

El Teatre Municipal està situat al centre de Banyoles. Es troba al carrer Pere Alsius, 12, al costat de l’Ajuntament, a 5 minuts a peu de la Plaça Major i el Barri Vell de la ciutat i a 15 minuts de l’Estany de Banyoles. Un entorn immillorable que incita a fer-hi una visita i gaudir de l’entorn cultural i històric de la ciutat. 

El Teatre Municipal va obrir les seves portes l’abril de 1995. Amb una superfície de 700 m2 i un aforament de 249 espectadors, va ser projectat pel dissenyador banyolí Lluís Pau.

Concebut com una sala d’exhibició d’arts escèniques, el Teatre Municipal al llarg d’aquests anys de vida ha acollit produccions de teatre, música i dansa; així com, tot tipus de xerrades, conferències, presentacions de llibres, i altres activitats culturals, per tal de donar cabuda a les necessitats de la ciutadania.

El Teatre Municipal s’ha convertit en el motor de les iniciatives culturals a la nostra ciutat.

 “Quin tipus d’emoció sentirem quan s’obri per primera vegada, davant nostre, el teló del teatre nou, del Teatre Municipal de Banyoles? Per a la majoria de nosaltres serà una experiència singular, perquè un teatre és un espai màgic, un àmbit de comunicació on cada espectacle és una experiència única, irrepetible: el contacte d’uns actors, ballarins o músics amb el públic d’un dia determinat, Quan la sintonia entre els uns i els altres és intensa, l’emoció no es pot descriure en paraules” Joan Solana (abril de 1995).

La programació estable d’arts escèniques es realitza amb el suport de:

L’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Banyoles és la responsable de la gestió de l’equipament i la Programació d’arts escèniques del Teatre Municipal.

La voluntat de l’equip de programació és treballar en els diferents àmbits vinculats en el món de les arts escèniques, servint-se del Teatre Municipal i la Factoria d’Arts Escèniques com l’equipament neuràlgic que les aglutini. Volem:

  1. Oferir una oferta de programació amb rigor i qualitat, adaptada a tots els gustos artístics;
  2. Diversificar les propostes teatrals i de dansa vinculant diferents estils i gèneres, per tal de donar a conèixer tots els àmbits de la creació artística de les arts escèniques;
  3. Consolidar els espectadors fidels a la nostra programació, així com, atreure nous públics de la ciutat i la província;
  4. Impulsar i assessorar el teixit teatral de Banyoles perquè puguin dur a terme les seves produccions i estrenar-les a l’escenari de la seva ciutat.

PROGRAMACIÓ ESPECTACLES INFANTILS I JUVENILS

Des de l’any 1996, l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Banyoles signa un conveni de col·laboració de caràcter anual amb l’Associació per a la Promoció de l’Espectacle Infantil i Juvenil a Banyoles “La Xarxa”, actualment T tela, a fi d’organitzar i programar l’oferta teatral d’espectacles infantils i juvenils a la ciutat de Banyoles.

L’objectiu de T tela és acostar el món de les arts escèniques i tots els seus gèneres (teatre, música, dansa i circ) als nens i nenes de 3 a 10 anys, a través de l’experiència d’assistir a una representació en directe.

(El Teatre Municipal de Banyoles disposa d’alçadors pels més menutsCal demanar-ho al personal de sala).

ttela.cat

L’activitat teatral a Banyoles sempre ha destacat dins l’entorn cultural de la nostra ciutat. Són moltes les companyies i gent implicada en el món de les arts escèniques que des de principis de segle XX han participat en muntatges i representacions escèniques.

Després de la desaparició de Els Catòlics a la Plaça Major de Banyoles, va haver uns anys de malaurança teatral, que es va veure endegada d’energia amb la inauguració del Teatre Municipal de Banyoles l’abril de 1995.

Actualment, són dotze les companyies teatrals que conformen el panorama escènic d’aquest moment a la ciutat de Banyoles. Podem afirmar, per tant, que Banyoles encapçala la llista de poblacions d’arreu de l’Estat amb més companyies teatrals per índex de població !!

Aquestes són les companyies teatrals en actiu que produeixen espectacles a la nostra ciutat:

  1. L’Associació Cercle de Catòlics
  2. Babaus Teatre
  3. Cor de Teatre
  4. Teatrebrik
  5. Pocapuc Teatre
  6. Teiatròlics
  7. MésMèdia Cultural
  8. Companyia de Comediants Kafkiana
  9. El Vol del Pollastre
  10. Eironeia Produccions
  11. Sísmica d’Espectacles
  12. Lantana-Sifasol

Al llarg de la vida del Teatre Municipal, però, ha quedat pel camí més companyies que han deixat la seva empremta a la història del teatre a Banyoles:

Teatre i Art, Dívula Teatre, Teatre d’Art, les produccions de la companyia del Teatre Municipal, Diguem-ne Teatre, són algunes de les formacions teatrals que han escrit la llarga trajectòria teatral de la nostra ciutat. En total són 57 les produccions banyolines que s’han estrenat a Banyoles, al llarg d’aquest disset anys arran de la inauguració del Teatre Municipal de Banyoles.

Moltes d’aquestes produccions han aconseguit reconeixements arreu de les comarques gironines i a Barcelona: Visionat de Teatre de les Comarques Gironines (grups seleccionats: Dívula Teatre, Teatrebrik, Cor de Teatre, Pocapuc Teatre, Diguem-ne Teatre), Premi de Teatre Caixa de Manlleu (grups seleccionats: Diguem-ne Teatre i Cor de Teatre), Mostra de Teatre de Barcelona (grup seleccionat: Teatrebrik) i Premi Max al Millor Espectacle Musical Infantil (grup seleccionat: Cor de Teatre).

Com arribar-hi?

Activitats

Mostra de dansa
dg. 07.04.24 | 18:00 h
Teatre Municipal
Teatre i dansa
Els ocells
Entrades exhaurides
2024
Els ocells
La Calòrica
dv. 12.04.24 | 20:00 h
Teatre Municipal
Teatre i dansa
Playback Porqueres
dg. 14.04.24 | 17:00 h
Teatre Municipal
Música
Around the world
Entrades exhaurides
2024
Around the world
Brodas Bros
dg. 21.04.24 | 17:00 h
Teatre Municipal
Teatre i dansa
Amigues?
Cia. Teiatròlics
Del dv. 03.05.24 al dg. 05.05.24
Teatre Municipal
Teatre i dansa
Grup Retorn
dg. 19.05.24 | 18:00 h
Teatre Municipal
Música

Altres espais