La Factoria d'Arts Escèniques

Equipament

Banyoles sempre s’ha considerat com una de les ciutats amb més activitat teatral de la província de Girona. Des de la creació de multitud de companyies teatrals que any rere any presenten les seves produccions a la ciutat a un públic fidel que s’interessa per totes les propostes que s’ofereixen dins la Programació Estable d’Arts Escèniques de la nostra ciutat.

L’aparició del projecte de La Factoria, podríem considerar que és causa i efecte d’aquesta gran activitat i interès per les arts escèniques. La consolidació de l’Aula de Teatre i la gran quantitat de produccions teatrals que es duen a terme a Banyoles impulsen que dins aquest panorama tan ric de propostes artístiques, el 20 d’abril de 2011 s’inauguri aquest nou espai.

Un equipament destinat a la FORMACIÓ, PRODUCCIÓ i EXHIBICIÓ de les arts escèniques.

En aquest marc, la posada en funcionament de la Factoria d’Arts Escèniques el 20 d’abril de 2011 va suposar un punt d’inflexió com a espai de producció, exhibició i formació. Des d’aleshores, i de manera gradual, la Factoria ha anat assolint els seus objectius. En primer lloc, consolidar l’Aula de Teatre com a espai de formació que, any rere any, augmenta no tan sols en alumnat i en el ventall de la programació pedagògica, sinó també en el foment de muntatges escènics que van més enllà dels tallers de final de curs per acompanyar els joves cap a al seva autonomia com a companyia que crea i proposa experiències estètiques.

En segon lloc, l’Àrea de Cultura va considerar que era necessari que La Factoria, més enllà d’oferir una programació paral·lela d’arts escèniques a la ciutat,  esdevingués un espai de producció, llargament reivindicada pels nombrosos grups de la ciutat. Així, durant aquests anys, ha acollit un gran volum de treball intern de diverses companyies banyolines i de fora de la nostra ciutat que han fet residències prèvies a les seves estrenes (al capítol 5 s’explicarà més extensament).

D’aquesta manera, la confluència d’esforços i ambició artística de formadors, alumnes i joves companyies a la Factoria ha propiciat que alhora esdevingui un espai d’exhibició que ha permès que els creadors menys convencionals i els projectes de nous grups puguin apropar el públic a nous formats teatrals, de vegades desconeguts i poc propers pel públic majoritari.

En aquests moments, la Factoria d’Arts Escèniques ha arribat en un punt de maduració que li permet obrir-se en totes aquestes vessants, ara sí, de manera més global i sincrònica. I aquí neix una nova proposta, coherent amb l’evolució de les anteriors, que són els Formats Factoria.

Formats Factoria és el tret distintiu que permet als espectadors reconèixer, en el marc de la programació d’arts escèniques de la ciutat, aquells nous formats teatrals que ajudin a la experimentació, creació i difusió de la dramatúrgia contemporània, no convencional.

La programació estable d’arts escèniques es realitza amb el suport de:

Programació

Des del gener de 2014, la Factoria d’Arts Escèniques ha arribat a un punt de maduració  que li ha permès obrir-se en totes les seves vessants, de manera global i sincrònica. És en aquest moment on neix una nova proposta, coherent amb l’evolució dels apartats de Formació i Producció, que són els Formats Factoria.

Formats Factoria és el tret distintiu que haurà de permetre als espectadors de reconèixer, en el marc de la programació d’arts escèniques de la ciutat, aquells nous formats teatrals que ajudin a la experimentació, creació i difusió de la dramatúrgia contemporània, no convencional.

Companyies Teatrals

L’activitat teatral a Banyoles sempre ha destacat dins l’entorn cultural de la nostra ciutat. Són moltes les companyies i gent implicada en el món de les arts escèniques que des de principis de segle XX han participat en muntatges i representacions escèniques.

Després de la desaparició de Els Catòlics a la Plaça Major de Banyoles, va haver uns anys de malaurança teatral, que es va veure endegada d’energia amb la inauguració del Teatre Municipal de Banyoles l’abril de 1995.

Actualment, són dotze les companyies teatrals que conformen el panorama escènic d’aquest moment a la ciutat de Banyoles. Podem afirmar, per tant, que Banyoles encapçala la llista de poblacions d’arreu de l’Estat amb més companyies teatrals per índex de població !!

Aquestes són les companyies teatrals en actiu que produeixen espectacles a la nostra ciutat:

 1. L’Associació Cercle de Catòlics
 2. Babaus Teatre
 3. Cor de Teatre
 4. Teatrebrik
 5. Pocapuc Teatre
 6. Teiatròlics
 7. MésMèdia Cultural
 8. Companyia de Comediants Kafkiana
 9. El Vol del Pollastre
 10. Eironeia Produccions
 11. Sísmica d’Espectacles
 12. Lantana-Sifasol

Al llarg de la vida del Teatre Municipal, però, ha quedat pel camí més companyies que han deixat la seva empremta a la història del teatre a Banyoles:

Teatre i Art, Dívula Teatre, Teatre d’Art, les produccions de la companyia del Teatre Municipal, Diguem-ne Teatre, són algunes de les formacions teatrals que han escrit la llarga trajectòria teatral de la nostra ciutat. En total són 57 les produccions banyolines que s’han estrenat a Banyoles, al llarg d’aquest disset anys arran de la inauguració del Teatre Municipal de Banyoles.

Moltes d’aquestes produccions han aconseguit reconeixements arreu de les comarques gironines i a Barcelona: Visionat de Teatre de les Comarques Gironines (grups seleccionats: Dívula Teatre, Teatrebrik, Cor de Teatre, Pocapuc Teatre, Diguem-ne Teatre), Premi de Teatre Caixa de Manlleu (grups seleccionats: Diguem-ne Teatre i Cor de Teatre), Mostra de Teatre de Barcelona (grup seleccionat: Teatrebrik) i Premis Butaca al Millor Espectacle Familiar, Finalista en la XV dels premis Max, Premi popular de la X edició del Premi UNIM de TEATRE i Premi Max al Millor Espectacle Musical Infantil (grup seleccionat: Cor de Teatre).

  Descarregar
Com arribar-hi?

Activitats

Cor de Teatre - La Gala
Espectacle emmarcat a l'(a)phònica, Festival de la Veu de Banyoles
Del dv. 21.06.24 al ds. 22.06.24
La Factoria d'Arts Escèniques
Música
Cor de Teatre - Operetta
Espectacle emmarca a l'(a)phònica, Festival de la Veu de Banyoles
Del ds. 29.06.24 al dg. 30.06.24
La Factoria d'Arts Escèniques
Música

Altres espais