Jacint Masgrau i Butinyà (1895-1950). Per Banyoles i per la República

Jordi Galofré

Edició: Ajuntament de Banyoles
ISBN:978-84-87257-05-6
Pàgines: 292
Any de Publicació: 1999
Enquadernació: Rústica (21 x 17 cm)
Preu: Exhaurit
A les biblioteques públiques: catàleg

Una de les moltes conseqüències negatives de la dictadura franquista ha estat la de fer caure en l'oblit el record de moltes de les persones que van desenvolupar la seva actuació política durant els anys de la República.

Aquest és el cas d'una colla de banyolins que, malgrat les seves aportacions positives, han esdevingut uns desconeguts per als qui no els van conèixer. Jacint Masgrau i Butinyà n'és un cas emblemàtic. Després d'una intervenció destacada en la vida pública banyolina a la dècada de 1930, passà sis anys a l'exili i, i pocs anys després de tornar, morí en la foscor del franquisme, sense que ningú pogués glossar la seva vida.

Aquest llibre vol lluitar contra l'oblit i contribuir a la recuperació d'una memòria que és patrimoni de tots. I juntament amb aquesta recuperació, vol ser un acte de justícia: un homenatge a la persona i a l'obra d'un banyolí benemèrit, que estimà la seva ciutat, la serví amb la dedicació i patí en silenci l'esfondrament dels seus ideals al servei de Catalunya i de Banyoles.