L'actor Joan Olivas cedeix a la ciutat de Banyoles el seu arxiu persona

03.02.2020

El nou fons Joan Olivas quedarà dipositat a l’Arxiu Històric Comarcal del Pla de l’Estany, on s’ha lliurat avui mateix

L’Arxiu Històric Comarcal del Pla de l’Estany incorpora a partir d’avui el fons Joan Olivas, amb l’arxiu personal del reconegut actor banyolí i Medalla d’Or de la Ciutat de Banyoles. El nou fons recull gran part de la història del teatre i del cinema de la ciutat, així com més de 4.500 fotografies d’esdeveniments socials, culturals i esportius de Banyoles.

El lliurament oficial del fons de Joan Olivas a la ciutat de Banyoles s’ha fet aquest migdia en un acte a la biblioteca de l’Ajuntament on l’Alcalde Miquel Noguer i el mateix Joan Olivas han signat la cessió dels documents. En el transcurs de l’acte, Miquel Noguer ha agraït el que ha qualificat “d’acte de generositat cap a la ciutat no només ara, amb el lliurament dels fons, sinó al llarg de tota la seva vida dedicada a l’activisme cultural, principalment amb el cinema i el teatre”. Olivas, de 95 anys, s’ha mostrat “molt emocionat i sobrepassat” per l’acte que s’ha convertit també en un breu homenatge.

El treball de documentació de l’arxiu personal de Joan Olivas s’ha estat documentat en els darrers quatre anys amb un treball conjunt entre Olivas i l’actor Miquel Torrent. En l’acte de cessió de l’arxiu, Torrent ha recordat que “després d’escriure conjuntament els volums sobre la història del teatre a Banyoles vam veure que hi havia la necessitat d’ordenar tot el seu arxiu personal per documentar-lo i conservar-lo i llavors poder-lo cedir a l’arxiu comarcal perquè estigués a disposició de tothom que volgués consultar-lo”.

El fons recull tota la documentació que Joan Olivas ha conservat al llarg de la seva vida. En total s’han lliurat avui a l’Arxiu un fons personal amb un total de 17 caixes, D’aquestes, tres inclouen obres de teatre originals que s’han representat a Banyoles, des de Els Pastorets de Josep Mª Folch i Torres o La Passió, a obres d’autors diversos com Frederic Corominas, Jaume Farriol o Joan Solana. Tres caixes més incorporen programes d’obres de teatre que també s’han representat a Banyoles i quatre caixes més recopilen fragments de la història del cinema a la ciutat, des de  cartells, a programes, pòsters o diapositives comercials que es projectaven abans de les pel·lícules o fitxes de classificació moral de la censura. 

Les últimes set caixes contenen 4.500 fotografies, de les quals més d’un 70% s’han pogut documentar i s’han ordenat cronològicament i per temes. Una gran part estan fetes pel mateix Joan Olivas, però també n’hi ha una part que corresponen a l’arxiu de l’antiga revista Horizontes. Les fotografies, les més antigues de les quals daten de 1910, recullen esdeveniments socials, culturals, religioses i esportius de Banyoles, espais de la ciutat i la comarca i personatges de la història recent de la ciutat.

A banda de la documentació que s’ha lliurat avui a l’Arxiu Comarcal, queda pendent la donació d’una part d’arxiu digital que inclou uns 1.700 documents, des de textos del mateix autor, articles per a les revistes Horizontes, Revista de Banyoles o Les Garrotxes, així com  articles per a revistes de cinema, cartipassos de la festa major, discursos per a actes i esdeveniments, així com guions i arxius sonors dels programes de Ràdio Banyoles De casa en casa, on repassa la història de diferents cases de Banyoles, que va fer conjuntament Joan Alemany. A més, s’inclouen obres de teatre, quatre llibre autoeditats pel mateix Joan Olivas, així com llibres de memòries personals, com el volum Un jove comediant 1860-1930 o Un comediant de poble 193’-1960.

Joan Olivas

Joan Olivas ha estat involucrat en nombrosos projectes culturals de Banyoles, amb una llarga trajectòria en el món del teatre com a actor, a més de reconegut cinèfil. Ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació i ha escrit diversos llibres. Entre altres reconeixement, ha rebut la Medalla d’Or de l’Ajuntament de Banyoles.

Notícies