Ramon Mirabet, Guillem Albà, Marco Mezquida, Toni Gomila, Peyu i Sanjosex a la nova programació Cultura Banyoles

09.09.2020

Un centenar de propostes conformen la programació d’arts escèniques i musicals, museus, patrimoni i biblioteca de setembre a desembre.

L’Ajuntament de Banyoles ha presentat aquest vespre en un acte a la Pia Almoina la programació de Cultura Banyoles per al període de setembre a desembre de 2020. La presentació ha permès donar a conèixer el conjunt de l’activitat cultural municipal, que inclou un centenar de propostes tant arts escèniques i musicals com la biblioteca, patrimoni cultural i museus. Totes les propostes s’han adaptat a les noves restriccions per la Covid-19. La nova programació d’arts escèniques de Cultura Banyoles inclou una trentena de propostes amb noms destacats com Toni Gomila, Peyu, Marco Mezquida, Ramon Mirabet i Sanjosex. Les entrades per a la nova programació ja estan a la venda.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, ha destacat que “aquesta és una programació per les xifres i noms que la protagonitzen, però sobretot per la significació. I és que es tracta d’una aposta de resistència cultural, de fer front a la incertesa demostrant que la cultura és segura i també necessària”. En aquest sentit, Miquel Cuenca ha explicat que “la quasi totalitat de les propostes que es van haver de cancel·lar a la primavera s’han reprogramat entre aquest quadrimestre i l’any vinent, perquè cal estar al costat del sector cultural i entre tots evitar que el país en surt empobrit culturalment d’aquesta crisi”.

Arts escèniques

En aquest sentit, la temporada d’arts escèniques inclou una desena de propostes entre les quals destaquen Peccatum de Toni Gomila, Fairfly de La Calòrica i El col·loqui amb Peyu, que es van haver de suspendre durant els mesos de març i abril i que es podran veure aquesta tardor al Teatre Municipal i a la Factoria d’Arts Escèniques.

La programació d’arts escèniques s’obrirà el divendres 9 d’octubre amb Peccatum, de Toni Gomila i Catalina Florit, que es podrà veure a la Factoria d’Arts Escèniques. Coincidint amb la Festa Major de Sant Martirià, s’han programat noves funcions de Mamaaaa!!!, que ja es va estrenar l’any passat per la festa. A l’octubre també es podrà veure l’espectacle Els Brugarol, amb Ramon Madaula i Estel Solès, inclòs dins la programació del Festival Temporada Alta Girona-Salt.

Durant el mes de novembre es podrà veure a La Factoria d’Arts Escèniques Fairfly de la companyia La Calòrica, que s’ha programat per al divendres 13 de novembre, i s’estrenarà Angelus Novus, el primer espectacle de la companyia banyolina Eironeia, sota la direcció de Joan Solana, que es podrà veure a la Factoria del 27 al 29 de novembre. El mateix cap de setmana, concretament el diumenge 29 de novembre, Peyu portarà al Teatre Municipal El Col·loqui. El 4 de desembre, Guillem Albà presentarà a Banyoles el seu nou espectacle Calma. La programació d’arts escèniques es tancarà per Nadal amb Els Pastorets de Banyoles, amb una edició especial del tradicional muntatge.

Programació musical

Pel que fa a la programació de músiques modernes per aquesta tardor inclou tres propostes. La programació s’iniciarà el dissabte 17 d’octubre amb Los Hermanos Cubero, un dels grups més destacats de l’escena folk de la península, que presentaran Proyecto Toribio a l’Auditori de l’Ateneu, i s’ha programat per al 14 de novembre el concert que Ramon Mirabet havia d’oferir a Banyoles al maig. I el dissabte 19 de desembre Sanjosex presentarà a l’Auditori el seu últim treball Dos somnis.

Pel que fa a la programació de música clàssica, s’iniciarà el proper 20 de setembre amb The New Catalan Ensemble , amb Carles Belda i Gemma Abrié, entre els components, que presentarà a Banyoles Bestiari, dins la programació de l’Any Carner. També aquest setembre Marco Mezquida portarà  a l’Auditori de l’Ateneu Beethoven Collage, on farà un homenatge al cèlebre compositor alemany amb motiu del 250è aniversari del seu naixement.

La programació continuarà al novembre amb Maria Mauri, Enric Casasses i Daniel Ariño, que el 7 de novembre seran a l’Auditori per presentar El nus la flor, un espectacle musical que neix d’un recull de poemes inèdits de Casasses. El 22 de novembre, Pau Codina & Trio Fortuny. Pau Codina, Artista Resident de l’Ateneu el 2014, oferirà dues de les sonates per a violoncel i piano més belles de Beethoven i, com a integrant de Trio Fortuny, interpretarà el cèlebre trio Arxiduc.

La programació de música clàssica es tancarà el 12 de desembre amb Quartet Gerhard

Programació familiar

Pel que fa a la programació familiar, s’obrirà el 20 de setembre amb l’espectacle Amb P de pallasso, en què el pallasso Sabanni descobrirà les interioritats del seu ofici de manera esbojarrada. A l’octubre es programarà Botànica oculta, espectacle per a tots els públics que s’emmarca en l’Any Perucho, Experiències, de Pep Bou, que es podrà veure a l’Auditori de l’Ateneu el 24 d’octubre; i Corre Trufa!, concert familiar que s’ha programat per al 25 d’octubre a l’Auditori de l’Ateneu.

La programació familiar continuarà al novembre amb Camí a l’escola, de la companyia Campi qui pugui; i es tancarà al desembre amb El peix irisat.

Venda d’entrades

La venda d’entrades per a la nova programació de Cultura Banyoles s’ha obert aquesta tarda coincidint amb la presentació de la programació estable d’arts escèniques. A partir d’ara es podran comprar també al web de Cultura Banyoles a www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana. Fins al proper 13 de setembre, les entrades es poden adquirir amb un 25% de descompte.

La programació s’ha adaptat a les noves restriccions per la Covid-19 i, entre altres mesures, l’aforament s’ha restringit al 50%, no hi haurà venda anticipada d’entrades el mateix dia de l’espectacle i caldrà ser al Teatre, l’Auditori o la Factoria 20 minuts abans de l’espectacle per facilitar l’entrada esgraonada.

Exposicions pròpies als museus

Pel que fa a la programació dels Museus de Banyoles per a l’últim quadrimestre de 2020, en destaquen les dues exposicions de producció pròpia Ernest Costa. Notari del territori, que es pot veure al Museu Darder, i Denominació d’Origen Banyoles: Passat, present i futur del comerç de proximitat, que es pot veure al Museu Arqueològic. Aquesta tardor l’exposició Denominació d’Origen Banyoles s’estendrà també als aparadors de les botigues de Banyoles que mostraran peces antigues dels seus establiments. 

Les visites al Monestir i a l’arqueta de Sant Martirià, Vilauba en 3D, les visites al poblat neolític de la Draga i la visita al Museu Darder amb el senyor Darder, entre altres, completen la programació dels Museus de Banyoles per aquest darrer trimestre de 2020. La programació d’activitats s’allargarà els mesos de tardor per fer front a l’alta demanada que han rebut les activitats durant l’estiu.

El documental del mes

Aquesta tardor la programació del Documental del Mes no es farà a l’Ateneu Bar com fins ara, sinó que, per qüestions d’aforament ateses les circumstàncies actuals, no hi haurà programació d’activitats a l’Ateneu Bar i la proposta del Documental del Mes es traslladarà a l’Auditori de l’Ateneu i es projectaran dos documentals cada mes.

La programació de Cultura Banyoles inclourà també l’exposició col·lectiva #PHEdesdemibalcón, dins el festival PHotoESPAÑA, que neix de les especials circumstàncies que ha portat la Covid-19. Banyoles serà una de les ciutats de l’estat que participaran en aquesta iniciativa, a través del centre INSPAI de la Diputació de Girona. L’exposició es podrà veure a l’aire lliure amb fotos de gran format instal·lades en façanes de diversos edificis neuràlgics de la ciutat.

Notícies