Banyoles celebra la "no festa major" de Sant Martirià

30.09.2020

Del 22 al 26 d’octubre s’ha organitzat un programa d’activitats en diferents espais de la ciutat per mantenir l’aposta per la cultura com a eix vertebrador de la societat.

L’Ajuntament de Banyoles, la Comissió de la Festa Major i les entitats del municipi han presentat avui la ‘no festa major’ de Sant Martirià, que se celebrarà del 22 al 26 d’octubre en diferents espais de la ciutat, seguint les recomanacions per la Covid-19. Tant l’Ajuntament com les entitats han destacat que, tot i el programa d’actes, no serà una festa major com les que s’han celebrat en els darrers anys.

Ajuntament, Comissió i entitats han reivindicat la cultura com un dels eixos vertebradors de la societat i han explicat que conjuntament han decidit replantejar la festa, sense renunciar a la realització d’un complet programa d’actes culturals per què “vertebren i cohesionen la societat”.

El regidor de Festes, Miquel Cuenca, ha destacat que “no podem celebrar la festa major que voldríem però en canvi oferim un Sant Martirià cultural que és una aposta decidida per la cultura i l’associacionisme de la ciutat i pensat sobretot per a la ciutadania de Banyoles”. Per la seva banda el representant de la Comissió de Festes, Andreu Bramon, ha recordat que el costum de fer festa major, molt comú en tots els municipis de Catalunya, inclou trobades en places i carrers, espectacles culturals, compartir alegria, àpats i balls, entre d’altres. “Són contextos comunitaris, oberts i populars que actualment són inviables”, ha destacat Andreu Bramon que ha afegit “serà una festa diferent, però on l'associacionisme es podrà reivindicar com el que és: el motor real del poble”.

Amb la voluntat de recuperar l’essència de la Festa Major en un futur pròxim, aquest any no es vol renunciar a sentir les tabaleres, les sardanes, veure els gegants, el drac i els dragonets, a més d’espectacles teatrals, concerts o circ, entre altres. La programació de la ‘No festa major’ de Sant Martirià serà diversa, per a tots els públics i tindrà lloc principalment en quatre ubicacions: La Muralla, Can Castanyer, el pavelló de la Draga i el passeig de la Indústria. En aquests espais se seguiran totes les mesures de seguretat i prevenció per la Covid-19 i caldrà retirar entrada gratuïta prèviament per poder seguir les activitats programades. Tota la programació es donarà a conèixer pròximament a través del web www.festesbanyoles.cat i les xarxes socials de l’Ajuntament, la Comissió i les entitats.

Cartell 2020

Per aquesta ‘no festa major’, la Comissió de la Festa Major ha elaborat un cartell inspirat en el famós quadre de René Magritte on s’hi mostra la imatge d’una pipa amb la frase “Ceci n’est pas une pipe”, és a dir, evocant la representació pictòrica d’una pipa. Un dels responsables del disseny, Miquel Samaniego, ha explicat que s’ha reproduït el concepte del quadre “amb una mirada positiva i intentant fer pedagogia del que ha de ser una Festa Major ja que, moltes vegades, la millor oportunitat per explicar un concepte és quan no es pot dur a terme tal i com es voldria”.

La Comissió de la Festa Major és un gran grup de voluntaris i voluntàries format per nombroses entitats i persones que, a títol individual, destinen part del seu temps lliure a treballar per la ciutat amb l’objectiu de “fer una festa major oberta, participativa, educadora, feminista, inclusiva i amb identitat de país”. A més de l’Àrea de Festes de l’Ajuntament de Banyoles i la Comissió de la Festa Major, les activitats de Sant Martirià estan organitzades pel
Foment de Banyoles, l’Agrupació de Barraques, T tela, Gàrgoles de Foc, Taller de Músics i FEMJazz, Festival 17820, Joventuts Musicals de Banyoles, Colla Castellera Esperxats de l’Estany, Tenim Poca Feina, Projecte Sonora i les àrees de Joventut de l’Ajuntament de Banyoles i el Consell Comarcal del Pla de l’Estany.

Notícies