El jaciment neolític lacustre de la Draga

Diversos autors

Núm. 13
ISBN: 978-84-87257-28-5
Pàgines: 156
Any de Publicació:2011
Preu: 12 €
A les biblioteques públiques: catàleg

Podeu consultar el llibre digitalitzat aquí

Aquest llibre pretén oferir un text d’alta divulgació –tot i que a l’abast de tothom–, dels primers 22 anys de recerques arqueològiques al poblat del neolític antic cardial de la Draga (Banyoles), des del 1990 fins al 2011.
Durant aquesta llarga etapa, s’han fet excavacions en aquest assentament i també s’ha fet la prospecció intensa de tot el perímetre exterior i interior de l’estany a la recerca de més jaciments prehistòrics. En total, s’hi han excavat prop de 818 m2 del poblat neolític, dels quals 310 m2 corresponen a la part submergida. Pel que fa a les vores de l’Estany, cal dir que s’han detectat senyals d’ocupacions del neolític mitjà (final del V i començament del IV mil·lenni aC) i també de l’edat del bronze recent (vers el 1200 aC), que ens confirmen que l’estany va continuar ocupat després de l’abandonament del poblat de la Draga, a final del VI mil·lenni a.C.
Les troballes a la Draga han estat excepcionals, tal com acostuma a passar en els poblats prehistòrics d’ambient lacustre de l’Europa alpina, dels quals aquest assentament banyolí és l’únic representant a la península Ibèrica. Volem destacar les enormes quantitats de restes de fauna (salvatge i domèstica) i de cereals o de fruits que s’hi han recuperat, al costat de l’habitual conjunt d’objectes d’os i banya, ceràmica, sílex, roques polides i elements de mòlta dels jaciments cardials del Mediterrani occidental.
Sens dubte, però, són els 170 objectes i eines de fusta o de fibres vegetals (cistelleria) els que han atret més l’interès de tots els investigadors. La mostra és extraordinària: bols, espàtules, remenadors, cullerots, pintes, fusos, pales, aixes, tascons, ganxos, pals cavadors, falçs, llances, arcs, fletxes, cistells i cordes.